Muutoksen tuulet puhaltavat – Tehokas katuminen vero­tuksessa

Kuten kirjoitimme Uutishuoneessamme 13.2.2015, hallitus valmistelee lakia, jonka avulla verovelvolliset voivat välttää rikostuomion mahdollisista verorikoksista ilmoittamalla oma-aloitteisesti verottajalle tuloja ja varoja, joita ei aiemmin ole ilmoitettu (ns. tehokas katuminen verotuksessa). Lain tavoitteena on saada ulkomailla varojaan säilyttävät suomalaiset tuomaan ne verotuksen piiriin Suomessa.

Alustavien tietojen mukaan erityislaki koskien tehokasta katumista verotuksessa olisi kuitenkin voimassa vain vuoden 2016 ajan. Se koskisi tuloverotuksen lisäksi myös perintö- ja lahjaverotusta.

Yksinkertaistaen edellä mainittua, tehokkaalla katumisella verotuksessa tarkoitetaan, että yksityishenkilöt, joilla on vuosilta 2004–2015 tuloja, lahjoja tai perintöjä, joita he eivät ole ilmoittaneet Suomen verottajalle, voivat tehdä sen vuoden 2016 aikana ilman riskiä rikosoikeudellisista sanktioista (ajanjakso 2004-2015 on relevantti, sillä törkeän veropetoksen syyteoikeus vanhenee kymmennessä vuodessa). Tämän lisäksi mahdolliset veronkorotukset ovat pienempiä kuin tavallisesti, jonka myötä on hyvinkin suositeltavaa verovelvollisille ilmoittaa vuoden 2016 aikana tuloja, joita ei aiemmin ole ilmoitettu Suomen verottajalle.

Ennen tulevaa erityislakia on jälkikäteisten veroilmoitusten suhteen ollut huomattava riski siitä, että asia etenee poliisin tutkittavaksi mahdollisena veropetoksena. Sanotun erityslain myötä tämän kaltainen riski poistuu ainakin vuoden 2016 ajaksi. Tulee kuitenkin huomioida, että erityislaki on todellakin voimassa vain vuoden 2016 ajan, jonka jälkeen vuonna 2017 astuu voimaan EU-maiden keskinäinen automaattinen tietojenvaihtojärjestely. EU-maiden lisäksi ko. tietojenvaihtosopimuksen ovat allekirjoittaneet myös useat perinteiset ns. verokeidasvaltiot. Automaattisen tietojenvaihdon myötä muissa sopimusvaltioissa sijaitsevat pankit alkavat lähettää tietoja asiakkaidensa varoista ja tuloista Suomen verottajalle. Ko. tietojenvaihto on sekä säännöllinen että automaattinen, jonka myötä tiedot koskien verovelvollisen varoja ja tuloja lähetetään asianomaisille viranomaisille ilman erillisiä viranomaispyyntöjä. Vuonna 2017 tietojenvaihtosopimuksen astuessa voimaan vaihdetaan tilitietoja koskien vuotta 2016, jonka myötä nyt kyseessä olevan erityslain merkitys korostuu.

Odotamme joka tapauksessa mielenkiinnolla tulevaa erityislakia, josta arvioimme olevan huomattavaa hyötyä sekä verovelvollisille että myös Suomen valtiolle. Ruotsissa samankaltainen järjestely koskien tehokasta katumista verotuksessa on jo kerryttänyt Ruotsin valtiolle huomattavia lisätuloja jälkiverojen muodossa ja tässä taloustilanteessa lienevät kaikki lisätulot elintärkeitä Suomen valtiolle. Valitettavaa on kuitenkin se, että sanotun erityislain valmistelu ja säätäminen on kestänyt näinkin pitkään.

Kiinnostuitko kuulemaan lisää edellä mainitusta? Ota tällöin yhteyttä meihin – olemme jo ennenkin erityslain säätämistä avustaneet useissa toimeksiannoissa koskien tulojen, lahjojen ja perintöjen jälkikäteistä ilmoittamista, jonka myötä verovelvolliset voivat luottaa siihen, että hoidamme asiat suurella asiantuntemuksella sekä kustannustehokkaasti.

Jaa:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Tilaa uutiskirje

Älä huoli, me voimme auttaa varmasti. Ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan lisää.