Startup-yritys ja tarvittava dokumentaatio sijoittajalle

Olemme aiemmissa artikkeleissa käsittelleet startup-yrityksen rahoitustapoja sekä rahoituslähteitä. Tässä artikkelissa esitämme lyhyesti näkemyksemme siitä, mitä dokumentaatiota startup-yrityksellä tulee olla valmiina jos ja kun potentiaalinen sijoittaja on löytynyt. Tällöin sijoittajalla on useimmiten kohtalaisen tarkka kuva siitä, mitä dokumentaatiota hän toivoo saavansa startup-yritykseltä, johon hän mahdollisesti sijoittaisi, josta sitten päästään tämän artikkelin varsinaiseen aiheeseen, eli tarvittavaan dokumentaatioon sijoittajalle.

Jos ja kun startup-yritys on onnistuneesti vakuuttanut tietyn sijoittajatahon oman liiketoimintansa erinomaisuudesta ja ko. sijoittaja haluaa mahdollisesti sijoittaa valitun rahoitustavan avulla yritykseen, on seuraava vaihe tarvittavan dokumentaation kokoaminen sijoittajalle. Tällöin puhutaan yleensä dokumentaation minimisisällöstä, joka koostuu ainakin seuraavista asiakirjoista:

– kaupparekisteriote ja yhtiöjärjestys
– osakasluettelo ja osakassopimus
– budjettilaskelma
– cashflow-laskelma
– arvonmäärityslaskelma ja sen perusteet
– yhtiön viimeisin tuloslaskelma ja tase kuluvalta vuodelta (ns. välitilinpäätös) sekä tilinpäätös aiemmilta vuosilta (mahdollisimman pitkälle ulottuvasti)
– päivitetty liiketoimintasuunnitelma
– yhtiökokouksien ja hallituksen kokouksien pöytäkirjat kronologisessa järjestyksessä
– yritystä sitovat merkittävät sopimukset
– IPR-luettelo, eli luetteloa yrityksen hallussa olevista immateriaalioikeuksista (patentit, mallisuojat, tavaramerkit jne.)
– FTO, eli Freedom-To-Operate, usein lakimiehen tekemä dokumentti, jossa todetaan, että tuote ei riko muiden toimijoiden voimassa olevia patentteja
– mahdolliset esitteet palvelusta/tuotteesta
– teaser, eli noin yhden sivun mittainen tiivistelmä sijoitusmahdollisuudesta yhtiöön sekä pitch-esitys, jos löytyy sähköisesti/paperilla, koska siihen on useimmiten sisällytetty liiketoiminnan ydinajatukset

Tässä vaiheessa startup-yrityksen tulee myös alkaa pohtia sijoittajan velvoittamista allekirjoittamaan salassapitosopimus, johon sijoittaja ei useimmiten suostu vielä alustavissa pitchaus-vaiheissa. Jos ja kun edellä mainittua dokumentaatiota annetaan ulkopuoliselle – mahdolliselle – sijoittajalle, on luonnollista, että startup-yritys on jo kiinnostunut suojaamaan annetun tiedon salassapitosopimuksen allekirjoittamisella.

Mikäli tarvitset neuvoja ja/tai konkreettista apua edellä mainittujen dokumenttien laatimisessa, avustamme mielellämme. Kokemuksemme avulla varmistut siitä, että kokonaisuus on varmasti kunnossa.

Jaa:
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Tilaa uutiskirje

Älä huoli, me voimme auttaa varmasti. Ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan lisää.